MAMtips Juli 2017

Delen op social media:

7 TIPS: Zo kom je ontspannen de zomer door!

TIP 1: Ga buiten ontspannen & genieten
Ga lekker naar buiten, de natuur in. Met de fiets, lopend, steppend, in een buggy of rugdrager. Laat je kind(eren) ervaren hoe ontspannend - maar ook spannend - de natuur kan zijn: welke dierensporen kun je vinden, hoeveel vogels kun je horen, welke dieren zijn in een holletje gekropen, waar zie je keutels liggen, via welk zintuig (zien, horen, ruiken en voelen) kun je het best de natuur beleven? Door samen te genieten van het buiten zijn, en met je volle aandacht alles te ervaren, zie en hoor je ook elkaar. Leuk om iedereen op zo’n andere manier mee te maken! Je bekijkt elkaar weer eens met een frisse blik.
 
TIP 2: Zorg voor genoeg me-time
Ik heb er al veel vaker over geschreven: over me-time. Tijd voor jezelf waarin je doet wat jou energie geeft, waar jij blij en gelukkig van wordt, waar jij van oplaadt. En ik blijf er keer op keer op hameren dat het zo belangrijk is voor ons als moeders! Wij zijn keien in het maken van to-do-lijstjes en pas als alles is gedaan, mogen we iets voor onszelf doen. Maar tegen de tijd dat je lekker op de bank zit ’s avonds, ben je zo uitgeput dat je nergens meer zin in hebt. Vraag op zo’n moment eens aan jezelf: ‘Hoe gaat het eigenlijk met míj?’ en bedenk wat jij heel graag zou willen doen. Gun jezelf me-time, neem de tijd of plan het in. En: geniet!
 
TIP 3: Laat de controle los
Soms zijn wij als moeders zo druk bezig met van alles en nog wat te beïnvloeden in het leven. Om het beste er uit te halen. En zo vergeten we waar het echt om draait. Ook tijdens de zomer(vakantie)… want we willen natuurlijk wel dat alles goed geregeld is van te voren en dat het ons aan niks ontbreekt. Daarom is het goed om je te realiseren dat het veel aangenamer is om niet overal controle over te willen hebben, maar alleen over die dingen waar je controle over kunt hebben en die écht van waarde zijn voor je. Het loslaten van controle geeft je meer tijd om zonder stress te genieten met z’n allen!
 
‘Beïnvloed wat je kunt, maar accepteer wat je niet kunt beïnvloeden’ (Roderik Bender)
 
TIP 4: Doe 1 ding per dag met aandacht
Deze simpele oefening komt uit de mindfulness en zorgt ervoor dat je onthaast. Betrek hier zoveel mogelijk gezinsleden bij, dat maakt het leuk, ontspannen en gezellig! Denk aan: tanden poetsen, eten, een boek (voor)lezen, naar muziek luisteren, koffie of thee drinken, douchen, etcetera. Door dit met aandacht te doen, sta je stil bij de activiteit en maak je gebruik van je zintuigen. Bijvoorbeeld bij het eten: wat zie je? Welke kleuren, vormen? Wat ruik je? Is het lekker of ruik je een beetje een vreemde geur? Wat hoor je? Borrelt een saus nog na of hoor je de gebakken aardappelen nog nasissen? Wat voel je? Is de groente hard (rauw) of gekookt (zacht) en hoe voelt het in je mond of in je buik?
Kies 1 ding die jullie elke dag (of meerdere keren per dag) met aandacht doen, een hele week lang. De week erna kiezen jullie iets anders uit. En voel na 2 weken eens of er iets veranderd is…
 
TIP 5: Houd het simpel
Je hoeft niet iedere dag op pad met z’n allen, de highlights van een land te bezoeken of thuis allerlei dagjes uit te verzinnen. Onderhandel met elkaar over de dingen die je écht wil doen deze zomer, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Maar prop de dagen niet helemaal vol! Juist de simpele dingen en de gewone momenten zijn ook het genieten waard en worden mooie herinneringen. En zijn heerlijk ontspannen…
 
‘The business of life is the acquisition of memories. In the end that’s all there is’ (Butler Carson in Downtown Abbey)
 
TIP 6: Blijmakers
Sluit elke dag af met aan elkaar vertellen waar je die dag blij van werd. Heel fijn om op de dagen te doen dat je met vakantie bent. Dan gebeurt er zoveel, je ziet heel veel nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen (en dieren). En iedereen wordt weer ergens anders blij van. Leuk om te delen!
 
TIP 7: Vakantie nemen van de vakantie
Neem elke dag even ‘vakantie van de vakantie’. Zie dit als een persoonlijk moment om tot rust te komen, voordat je de drukte weer in gaat. Sta bijvoorbeeld op als de rest nog slaapt en maak een wandeling langs de zee, mediteer of doe yoga. Rustig koffie drinken voor de tent is ook heerlijk. Ik doe dit zelf al jaren: opstaan als de rest nog slaapt als we met vakantie zijn. Ik ontbijt dan in alle rust, scroll door wat leuke berichten op Instagram en loop dan naar buiten in mijn pyama. Even een rondje in de tuin of gewoon lekker op het terras zitten met een boek of Flow Magazine. Het zorgt bij mij voor een onspannen begin van de dag. Hoe ziet jou ‘vakantie van de vakantie’ eruit?
 
Vind je het lastig om ontspannen te blijven deze zomer samen met je gezin en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?
Mail naa
r info@mamcoaching.nl of bel me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!
Kijk hier wat MAMcoaching jou te bieden heeft
 


WorkshopTIP: Ik geef de Inspiratie workshop in 2017 nog 2 keer - op 23 september en 4 november
'Leef jouw droomleven'

Je hebt nu een aantal tips gelezen over hoe je deze zomer ontspannen doorkomt. Maar als je op een punt staat dat je het echt anders wilt - de balans tussen je werk & gezin, de balans in de relatie met je partner of kinderen, of de balans in jezelf - dan is de inspiratie workshop iets voor jou. Welke keuzes maak je dan? Op welk leefgebied wil je verandering? Je gaat een ochtend aan de slag: creatief, schrijven, praten, luisteren, delen en verbinden. Alles wat jij nodig hebt om verhelderende inzichten en inspiratie te krijgen over hoe je jouw droomleven vorm kunt geven.
 
“It’s never too late to set another goal or to dream a new dream”
 
Wat levert deze inspiratie workshop jou op?
Het helpt jou om een eerste stap te nemen in het vinden van jouw eigen balans, je tijd en energie: wat vind je belangrijk, wat wil jij écht? Soms voel je dat je leven een richting op gaat die niet meer bij je past, waardoor je niet goed in je vel zit. Door de krachtige tools die je aangereikt krijgt, ontstaat er een helder beeld van wat jij wel wilt en waar jij je aandacht op wilt richten. Om te leven, werken en opvoeden vanuit je hart: je komt weer op je eigen pad. Met de nadruk op wie jij zelf bent, de vrouw die in jou zit. Wat heb jij nodig?
 
Laat je inspireren en leef jouw droomleven: in balans, vanuit je hart en met energie


Lees hier meer en meld je hier aan En laat bij je aanmelding weten voor welke datum jij kiest: 23 september of 4 november.
Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Mail me op
info@mamcoaching.nl of bel naar 06-83554192. Ik ontmoet je graag.
 
NB: de workshop is fijn met een groep van max. 6 personen. VOL is VOL!
Ik geef deze inspiratie workshop 4 keer per jaar: in maart, juni, september en november. Houd de
agenda dus in de gaten! Heb je een vraag over de eerstvolgende mogelijkheid? Mail of bel me dan.
 
 
Lees- & boekenTIP: Mijn boekrecensie over 'De kracht van betekenis. Hoe zin te geven aan je leven'
"Er is meer in ht leven dan gelukkig zijn"

Naast het coachen vind ik het ook heerlijk om te schrijven en te lezen. Een boekrecensie maken is voor mij dan ook geen straf. Sterker nog, ik word er heel blij van! Voor de site Inspirerend Leven heb ik dit keer het boek ‘De kracht van betekenis. Hoe zin te geven aan je leven’ van Emily Esfahani Smith gerecenseerd. In vorige editie van MAMtips schreef ik er al even kort over: me-time is volgens de inzichten van de auteur van dit boek vooral belangrijk omdat het je de tijd geeft even stil te staan met hoe het met je gaat, wat je echt belangrijk vindt, wat je wilt betekenen in dit leven. Voor je kinderen, je partner, je werk, jezelf, de wereld.
 
De vier pijlers van zinvol leven zijn: erbij horen, een doel hebben, verhalen vertellen en transcendentie*. De quote bovenaan het boek is naar mijn idee heel treffend: ‘Er is meer in het leven dan gelukkig zijn’. Er zijn zoveel mensen die hunkeren naar geluk en er constant naar op zoek zijn. Maar volgens Esfahani gaat het niet om happy zijn maar om zinvol te leven.
 
Inspiratie voor de praktijk van alledag – voor jou en voor mij
Ik geef het boek een 8, omdat de inhoud vaak aanraakt waar ik zelf ook mee bezig ben en ik me geïnspireerd voel om dat ook mee te nemen in mijn dagelijks leven als vrouw, moeder, coach, dochter, vriendin, buurvrouw etcetera.  In het boek zegt ondernemer Aaron Hurst dat de informatie-economie van onze tijd langzaam maar zeker plaats maakt voor een economie die gericht is op zin en betekenis: ‘de nieuwebetekeniseconomie’. De definitie hiervan is volgens hem: “een poging om mensen meer zin te geven in hun leven. Het is een economie waarin waarde ontleend wordt aan het stellen van een doel voor werknemers en klanten – dit wordt bereikt door doelen te dienen die groter zijn dan hun eigenbelang, waardoor ook persoonlijke groei en gemeenschap bevorderd worden”.
Ik ben hier zelf dagelijks mee bezig. Niet alleen als moeder in de opvoeding van mijn kinderen, maar ook als coach voor moeders: door een of meerdere positief geformuleerde doelen te stellen tijdens het coachtraject. Dit is de eerste stap naar het anders vormgeven en invullen van hun leven op het werk en thuis. Het hebben en bereiken van zo’n doel heeft altijd z’n weerslag op de omgeving: haar gezin, familie, collega’s, vriendinnen, etcetera. Zo maak ik samen met haar de wereld om ons heen een stukje mooier. ‘Het verbeteren van de wereld begint bij jezelf’.
 
Ook schrijver Gregg Easterbrook heeft het in het boek over een overgangstijd: van materiële behoeften naar een behoefte aan zingeving. Dat gebeurt op ongekende schaal, er zijn honderden miljoenen mensen bij betrokken. Uiteindelijk wordt dit volgens hem de belangrijkste culturele beweging van onze tijd. Onderzoeker Ronald Inglehart vult hierop aan dat we ons in een belangrijke culturele transformatie bevinden: “de culturele focus verschuift van ‘materialistische’ waarden, waarbij economische en fysieke zekerheden domineren, naar ‘postmaterialistische’ waarden, waarbij vooral zelfexpressie en ‘een gevoel van zin en betekenis’ belangrijk zijn”. Dit lezend, word ik bevestigd in mijn positieve overtuiging dat het leven altijd in beweging is en dat het goed is om deze dynamiek ook in jezelf te onderzoeken. Waarden onderzoek maakt (bijna) altijd onderdeel uit van mijn coachtrajecten. ‘Weten waar je voor staat, helpt in alles’ zei Stephen Covey – de grootste managementdenker aller tijden. Je waarden (weten waar je voor staat) veranderen tijdens je leven, vooral na grote life events als moeder worden. Dit geeft een andere betekenis aan je leven, waardoor je een verschuiving voelt van wat je eerst echt belangrijk vond naar wat er nu écht toe doet voor je. Je hebt er een ambitie bij gekregen: die van een goede moeder zijn. En op het moment dat je weet hoe je die ‘goede’ moeder wilt zijn en welke betekenis je daar aan wilt geven dan sta je sterk en ben je jezelf. Zonder perfect of 100% gelukkig te hoeven zijn.
 
*Een transcendente of mystieke ervaring is een ervaring waarin we het gevoel hebben dat we boven de dagelijkse werkelijkheid uitstijgen en een hogere werkelijkheid ervaren (verlichtingsmomenten, openbaringen, religieus of seculier).
 
Lees de hele boekrecensie via deze link
: https://www.inspirerendleven.nl/review/kracht-betekenis-hoe-zin-geven-aan-leven/
 

 
De 'checklist voor me-time zonder schuldgevoel' is GRATIS
Vraag 'm dus meteen aan, het is een cadeautje!

In de MAMtips van juni gaf ik de TIP dat ik een handige checklist voor me-time zonder schuldgevoel voor je heb klaar liggen. Zodat je er voor kunt zorgen dat je écht me-time neemt en krijgt. Ik begreep van een aantal van jullie dat het niet duidelijk was dat het om een GRATIS checklist gaat. Het is een cadeautje voor jou van mij :-)
Dus als je de ‘checklist voor me-time zonder schuldgevoel’ alsnog wilt aanvragen, doe dat gerust!
 
Stuur een berichtje naar
info@mamcoaching.nl dan ontvang je dezelfde dag nog de checklist als pdf in jouw mailbox en kun je aan de slag!
 
Het effect van structurele me-time is een opgeladen batterij. Jij zorgt goed voor jezelf, waardoor je ook goed voor anderen kunt zorgen.
Daar is niks egoïstisch aan! Het is pure noodzaak om je gezond, in balans en energiek te voelen.

 
 
 
Check hier de agenda met alle activiteiten die gepland staan in 2017
ik ontmoet je graag!
Wil je weten of coaching ook iets voor jou is? Of wil je meer informatie? Gebruik het contactformulier, mail naar info@mamcoaching.nl of bel 06-83554192.Om je aan te melden voor een gratis abonnement op het eZine MAMtips:
klik op de button 'Gratis E-zine MAMtips'.